Sute de nevoiaşi merg duminica în obor şi-şi scot la vânzare până şi cele mai preţioase amintiri, doar, doar vor strânge un ban pentru Crăciun. De toate găseşti duminica în oborul de pe Şoseaua Râmnicu Sărat din municipiul Brăila.
Poze vechi de familie, manuale şcolare de pe vremea dictatorului, Vechiul Testament, colivii pentru papagali, telefoane cu disc, filtre de cafea gata stricate sau cu rugină şi piatră pe talpă, fiare de călcat cu cărbuni, bani vechi, jucării din pluş fără nas sau ochi, cu pete vechi de lapte praf, cizmele mătuşii Lenuţa, cu urme de monturi...
În spatele fiecărui exponat se ascunde o poveste adesea tristă.
„Vând jucăriile nepoţilor, un leu, un leu cincizeci bucata. Strâng şi eu bani pentru sărbători", spune Costică Condruz, 67 de ani.
În pragul sărbătorilor, tot mai mulţi pensionari - şi nu numai- vin la talcioc cu amintiri, în speranţa că astfel vor putea strânge un bănuţ cu care să-şi cumpere de-ale gurii.
Colivia lui Coco
Mulţi dintre ei pleacă acasă aşa cum au venit sau chiar cu buzunarele mai goale, fiindcă statul în frig îi îmbie la un vin fiert de la taraba din colţ . În plus, pentru a putea ocupa un petec de trotuar în obor fiecare trebuie să plătească. Taxa nu e mare, şase lei, însă, pentru unii, pentru a o achita, ar trebui să vândă cel puţin trei obiecte.
Dar, brăilenii nu disperă: „Măcar mă întâlnesc cu colegii de la Progresul şi mai văd lumea, chiar dacă nu vând nimic", spune, cu zâmbetul pe buze, Mihai Velea.
Omul a venit dis-de-dimineaţă în obor, aşa cum face de câteva duminici încoace, şi se străduieşte să vândă un telefon cu disc - piesa de rezistenţă de pe carpeta sa - câteva sârme, „piese de Dacie 1300", vreo cinci cărţi pe care nu le-a citit niciodată, dar şi nişte bocanci de la un nepot.
„V