Grupul bancar britanic Royal Bank of Scotlnd s-a hazardat atunci când a achiziţionat părţi din banca olandeză ABN Amro şi în 2008 s-a aflat în pragul colapsului în urma deciziilor manageriale proaste şi a deficienţelor în materie de supervizare, se arată într-un raport publicat luni de Autoritatea de reglementare a pieţelor financiare din Marea Britanie (FSA).
Raportul îl critică pe fostul cancelar şi prim-ministru al Marii Britanii, Gordon Brown, pentru că a încurajat o reglementare uşoară precum şi poziţia slabă de capital şi finanţarea RBS precum şi decizia băncii britanice de a achiziţiona părţi din ABN Amro.
"Decizia de a face o ofertă de asemenea amploare pe baza unor proceduri limitate de due diligence reprezintă asumarea unor riscuri similare cu cea a unui pariu", se arată în raportul FSA. Autoritatea a criticat şi rolul său, dar a subliniat că a fost supusă la presiuni politici pentru ca reglementarea să nu afecteze competitivitatea Londrei, scrie Agerpres.
În anul 2007, un consorţiu format din grupul belgiano-olandez Fortis, cel bancar spaniol Banco Santander şi banca britanică Royal Bank of Scotland (RBS) au preluat ABN Amro, cea mai mare bancă olandeză, pentru 71 miliarde de euro. Preluarea ABN Amro a constituit cea mai mare tranzacţie încheiată vreodată în sectorul bancar, însă a intervenit cu doar câteva luni înainte de debutul crizei creditului pe piaţa imobiliară americană.
În 2008, RBS a raportat pierderi de 24,1 miliarde de lire sterline, cele mai mari pierderi înregistrate vreodată de o companie din Marea Britanie, şi a fost salvată de la faliment doar în urma unei injecţii de 45 de miliarde de lire sterline (70,3 miliarde de dolari) din partea guvernului britanic care în prezent deţine 83% din acţiunile RBS.
În România, RBS a preluat fosta ABN Amro România, prezentă pe piaţă din noiembr