În ultimii ani, Moş Crăciun a trecut mai rar pe la casa de suflet a nevăzătorilor dobrogeni, reuniţi în cadrul Asociaţiei Nevăzătorilor din România, filiala Constanţa-Tulcea. Sărbătorile de iarnă nu mai sunt atât de îndestulate ca altădată, din cauza crizei financiare care a redus fondurile şi sponsorizările. Asociaţia de la malul mării trebuie să se descurce cum poate, în fiecare lună, din cotizaţiile membrilor săi, pentru cheltuielile de întreţinere aferente sediului. Singurele beneficii ale nevăzătorilor sunt foile de drum dus-întors atunci când merg cu trenul, în cazul celor diagnosticaţi cu gradul 1 şi 2 de deficienţă, scutirea de impozit şi o indemnizaţie socială lunară de câteva sute de lei. Nevoile unei persoane fără vedere sunt însă multiple.
De aceea, de multe, ori, din această cauză, unii nevăzători se închid în ei, se izolează şi rareori mai doresc să iasă în lume. Cu toate neajunsurile, membrii Asociaţiei constănţene încearcă să-şi depăşească condiţia şi pun suflet în tot ceea ce fac. Şi fac multe lucruri frumoase. Oamenii se adună în fiecare miercuri la Clubul pensionarilor, pentru a juca şah, table, cărţi sau remi. Biblioteca audio este mai mereu plină, iar cărţile în Braille sunt deseori răsfoite de către nevăzători. În fiecare zi, zeci de persoane cu deficienţe de vedere din oraş dar şi din judeţ trec pragul Asociaţiei pentru a solicita diverse cereri, documente, dar şi pentru a petrece câteva ore navigând pe internet sau pentru a desfăşura în comun foarte multe activităţi culturale şi sportive. Nu în ultimul rând Asociaţia organizează periodic ieşiri la iarbă verde şi excursii în ţară, iar de trei ani în incinta clubului se sărbătoreşte Revelionul.
La ce excelează constănţenii
Nevăzătorii dobrogeni sunt foarte buni cântăreţi vocali şi instrumentişti. Cei care au participat la concursuri de solişti amatori s-au întors acasă cu pr