Opoziţia laburistă l-a acuzat ieri pe premierul conservator, David Cameron, că a făcut o afacere proastă pentru Marea Britanie.
Premierul Marii Britanii, David Cameron, şi-a explicat ieri, în faţa Camerei Comunelor, decizia de a-şi folosi dreptul de veto privind schimbarea tratatului UE. „Ceea ce am făcut nu a fost uşor, dar a fost corect. Eu cred într-o Uniune Europeană care are flexibilitatea unei reţele, nu rigiditatea unui bloc", a spus el.
„Am căutat să obţin un tratat între cele 27 de ţări ale UE cu clauze corecte de asigurare pentru Marea Britanie şi am răspuns propunerilor Germaniei şi Franţei cu bună-credinţă, căutând cu adevărat să ajung la un acord", a spus el, explicând că asigurările pe care le-a cerut au fost „modeste, rezonabile şi relevante". Pe fondul protestelor zgomotoase ale parlamentarilor laburişti, el a spus că nu a încercat să obţină „un avantaj necuvenit" pentru Marea Britanie. Cameron şi-a reiterat afirmaţia anterioară că, atâta vreme cât este premier, „Marea Britanie nu va adera la euro".
David Cameron a fost singurul şef de guvern care a blocat vineri, la Bruxelles, schimbările la Tratatul de la Lisabona, care aveau rolul de a combate criza euro şi de a preveni o repetare a ei pe viitor. Drept urmare, toate celelalte 26 de ţări ale UE au fost de acord cu un pact care să stabilească reguli bugetare mult mai dure menite să prevină repetarea actualei crize a eurozonei.
Mulţi dintre parlamentarii conservatori din Camera Comunelor sunt de acord cu decizia premierului, dar laburiştii şi unii dintre liberal-democraţi l-au criticat dur, acuzându-l că a izolat Marea Britanie.
„Afacere proastă"
Vicepremierul liberal-democrat, Nick Clegg, nu şi-a făcut apariţia ieri, la dezbaterea din Camera Comunelor. El l-a acuzat anterior pe Cameron de faptul că gestul său a fost „rău pentru Marea Britanie" şi că va face din reg