Rezultatele unui exit poll, dat publicităţii aseară, indicau că Igor Smirnov ar fi pierdut alegerile prezidenţiale din Transnistria, în defavoarea candidatului Rusiei, Anatoli Kaminski. Sursa: REUTERS
Regimul de la Tiraspol a regizat, ieri, un nou scrutin prezidenţial în stânga Nistrului, al cincilea de la trasarea pe harta vechiului spaţiu sovietic a regiunii separatiste. Secţiile de votare sau deschis la ora 7 şi s-au închis la ora 20.00, potrivit portalului Unimedia.md.
Alegerile nu ar fi trebuit să producă nicio surpriză, Igor Smirnov, liderul care conduce cu mână de fier Transnistria din decembrie 1991, fiind în cărţi pentru încă un mandat de cinci ani, deşi Rusia vrea să îl scoată cu orice preţ din scenă pe uşa din dos.
În căutarea unui interpus mai maleabil, Moscova a semnalat, încă din vară, că doreşte retragerea lui Smirnov, propunându-i acestuia garanţii de securitate în schimb.
Refuzul acestuia de a părăsi puterea şi înscrierea în cursa prezidenţială au atras un val de ameninţări din partea Moscovei, care au culminat cu avertismentul blocării conturilor pe care transnistrenii le au în băncile ruse.
Indezirabilul de la Tiraspol a deranjat Moscova
Strategii lui Vladimir Putin lau aruncat apoi în lupta electorală pe Anatoli Kaminski, candidatul formaţiunii Obnovlenie şi preşedintele Sovietului Suprem al Transnistriei, aşa-numitul parlament de la Tiraspol.
Predecesorul său, Aleksei Şevciuk, şi liderul Partidului Comunist din regiune Oleg Horjan au candidat şi ei. Pentru a-i spori şansele lui Kaminski, Federaţia Rusă a lăsat să se înţeleagă că o eventuală victorie a lui Smirnov se va răsfrânge negativ asupra nivelului de trai al transnistrenilor, o chestiune extrem de sensibilă pentru cei peste 400.000 de alegători din stânga Nistrului care depind în bună măsură de ajutorul financiar rus.
Kaminski, mai apropiat de Vladi