Statisticile realizate de institutiile guvernamentale sustin ca iesenii traiesc mai bine decat anul trecut. Indicele câstigului salarial real pentru octombrie, fata de luna similara a anului trecut, calculat ca raport între indicele câstigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost in Iasi de 102,7%. Acest lucru inseamna ca puterea de cumparare a salariului iesenilor a crescut, in medie, cu 2,7%. Potrivit datelor Directiei Judetene de Statistica (DJS), in luna octombrie, salariul mediu brut a fost de 1.811 lei, in crestere cu 6,8% fata de luna octombrie 2010. Salariul mediu net s-a ridicat la 1.317 lei, cresterea fata de aceeasi luna a anului trecut fiind de 6,4%. Comparativ cu luna septembrie, DJS a inregistrat o scadere a castigurilor salariale atat in calculul lor brut, cat si net, de 0,9%.
Decalajul fata de media nationala se mentine ridicat, iesenii castigand cu 9,6% mai putin. Pe grupe mari de activitati, cea mai mare crestere de lefuri s-a inregistrat in agricultura, in octombrie salariile fiind mai mari cu 11,6% comparativ cu aceeasi luna a anului trecut.
Statisticile realizate de institutiile guvernamentale sustin ca iesenii traiesc mai bine decat anul trecut. Indicele câstigului salarial real pentru octombrie, fata de luna similara a anului trecut, calculat ca raport între indicele câstigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost in Iasi de 102,7%. Acest lucru inseamna ca puterea de cumparare a salariului iesenilor a crescut, in medie, cu 2,7%. Potrivit datelor Directiei Judetene de Statistica (DJS), in luna octombrie, salariul mediu brut a fost de 1.811 lei, in crestere cu 6,8% fata de luna octombrie 2010. Salariul mediu net s-a ridicat la 1.317 lei, cresterea fata de aceeasi luna a anului trecut fiind de 6,4%. Comparativ cu luna septembrie, DJS a inregistrat o scadere a castigur