Vicepreşedintele Comisiei Europene Olli Rehn a declarat, la Bruxelles, unde a anunţat că pachetul privind guvernanţa economică va intra în vigoare de mâine, că regretă poziţia Marii Britanii de la summitul de la sfârşitul săptămânii.
„Regret foarte mult decizia Marii Britanii atât din perspectiva UE cât şi din cea a cetăţenilor Regatului Unit. Dacă această mişcare a avut ca scop protejarea năcnilor sau a sectorului financiar, acest lucru nu se va întampla", a spus Rehn. El a adăugat că UE şi-ar fi dorit ca Marea Brtanie să fie în mijlocul construcţiei europene şi nu la marginea ei.
Opoziţia Marii Britanii la summitul UE de săptămâna trecută, considerat vital pentru salvarea zonei euro, a blocat schimbarea tratatului pentru reguli fiscale mai stricte în toate statele membre ale Uniunii. Zona euro, la care s-au alăturat şi alte state care nu au încă moneda unică, a fost nevoită să recurgă la modificări prin "acord interguvernamental", o formulă considerată mult mai vulnerabilă decât schimbarea tratatului, pentru a obliga statele membre să respecte aceleaşi reguli fiscale şi bugetare.
Regulile bugetare şi sancţiunile lor pot fi impuse prin pachetul privind guvernanţa economică, aşa numitul "Six Pack" care va intra în vigoare mîine. Urmăriţi detalii pe www.adevarul.ro.
David Cameron, premierul Marii Britanii, a declarat imediat după summit: "Am spus înainte să ajung la Bruxelles, că, dacă aş obţine garanţii adecvate pentru Marea Britanie, într-un nou tratat european, atunci voi fi de acord cu el. Oferta de acum nu este in interesul nostru, aşa că nu am fost de acord cu ea."
"Desigur, ne ca dorim ţările din zona euro să vină împreună pentru a-şi rezolva problemele, dar ar trebui să permitem ca acest lucru să se întâmple în cadrul tratatelor Uniunii Europene". "Fără garanţii cheie pentru Marea Britanie, este mai bine să nu avem un tratat