Deși summitul liderilor Uniunii Europene, care a avut loc săptămâna trecută, a adâncit procesul de integrare economică și fiscală, necesar pentru prevenirea viitoarelor crize a datoriilor suverane, este probabil ca piețele să-l considere un efort mult prea intârziat pentru a rezolva cu succes actuala criză economică. La fel ca și în cazul altor eforturi similare, concluziile summitului nu vor putea să-i calmeze pe investitori pentru mult timp.
În cadrul acestui summit, liderii UE au căzut de acord asupra elaborării unui nou tratat pentru a pune bazele unei uniuni fiscale în cadrul zonei euro. Cu toate acestea, anașiltii și decidenții politici rămân sceptici asupra posibilității ca aceste planuri pe termen lung să rezolve, pe termen scurt, criza care afectează Europa de doi ani, arată CNBC.
Presiunile din partea piețelor vor forța noi întâlniri la acest nivel și în viitorul apropiat. Cu toate că bursele au crescut vineri, costurile de împrumut ale Italiei se mențin ridicate și se află, în continuare, sub presiune de a crește.
Deși liderii UE au căzut de acord să împrumute 200 de miliarde de euro către FMI pentru a fi folosiți în sprijinul țărilor aflate în dificultate, precum și crearea Mecanismului European de Stabilitate (ESM), fondul permanent de urgență al EU, cu un an mai devreme decât era planificat, în iunie-iulie 2012, acești pași s-ar putea, iarăși, să fie insuficienți pentru a ajuta Italia și Spania, mai ales în contextul riscului ca ratingul financiar al majorității țărilor membre zonei euro să fie redus. Dacă acest lucru se va întâmpla, va reduce și bonitatea Facilității Europene de Stabilitate Financiară (fondul temporar de urgență), ceea ce ar limita, iarăși, fondurile valabile pentru susținerea statelor în dificultate.
Fără vacanță de Crăciun
Deciziile summitului vor trebui, totodată, să fie aprobate de către parlament