Expedinția bănățeană pe urmele lui Amundsen, la Polul Sud, înaintează cu dificultate din cauza frigului și a vântului, iar proviziile lor sunt pe terminate. Membrii grupului sunt nevoiți să îi care cu ei și pe nepotul lui Amundsen, de 75 de ani, care a cedat fizi
Omul de afaceri timișorean Romeo Dunca și alpinistul cărășean CornelGalescu au pornit pe urmele norvegianului Roald Amundsen, primul omcare a ajuns la Polul Sud, în urmă cu 100 de ani.
Bănățenii au plecat de la Timișoara pe 29 noiembrie, iar călătoria peschiuri în Antarctica, cea mai vitregă zonă a pământului, a început pe3 decembrie. Dacă în primele zile, călătoria a fost frumoasă, iarvremea a ținut cu ei, o dată cu înaintarea au apărut probleme datorităfrigului și a vântului.
Lui Romeo Dunca i-a revenit onoarea sătragă și sania nepotului lui Amundsen, în vârstă de 75 de ani, care aplecat cu ei în această expedițe internațională. Din păcate, în ziua de8 decembrie, a venit și vestea cea mai proastă. Bătrânul norvegian,epuizat și pe fondul frigului, a cedat fizic, el fiind transportat deceilalți membri ai expediției pe o sanie.
“Apar din ce înce mai multe situații, care ne obligă să înaintăm cu numai 2-3 km/ora,10-11 ore/zi, atât datorită temperaturii scăzute de – 35 grade (suntemnevoiți să mergem cu pufoaicele pe noi), cât și faptului că îltransportăm cu sania, pe coechipierul nostru mai în vârstă, Jann. Și casituația să fie și mai complicată, proviziile de hrană sunt peterminate, dar suportăm toate acestea, pentru ca fiecare dintre noisă-și ducă la îndeplinire visul de a ajunge la Polul Sud”, a scris Coco Galescu, în jurnalul de călătorie.
Membriiexpediției internaționale, din care fac parte și românii Romeo Dunca șiCoco Galescu, speră să atingă punctul final pe data de 14 decembrie,pentru a marca exact 100 de ani de la cucerirea lui Amundsen.
@N