Pentru 23 de deţinuţi din Penitenciarul de Maximă Siguranţă din Galaţi zilele petrecute dincolo de gratii sunt puţin diferite faţă de cele ale "colegilor" de suferinţă! Câteva ore pe zi ei îşi omoară timpul studiind materiile claselor a noua şi a zecea de liceu
Puţine penitenciare din ţară au clase de liceu şi asta pentru că este nevoie de multă implicare, atât din partea conducerii unităţii de detenţie, cât şi din partea Inspectoratului Şcolar.
La Galaţi, dascălii care au primit sarcina de a preda în sălile de după gratii sunt cei de la Grupul Şcolar "Gheorghe Asachi". Cel mai "enervant" este accesul la locul de muncă, care le răpeşte zilnic minute preţioase!
"Când au venit anul trecut la Penitenciar, profesorii noştri nici nu ştiau ce-i aşteaptă. Au venit probabil din curiozitate, dar şi pentru gradaţiile de merit! După câteva ore de lucru sub presiunea temerilor, oamenii s-au obişnuit. «Elevii» nu sunt foarte comunicativi, sunt pierduţi şi sunt cu gândul la cu totul alte chestii", spune directorul Grupului "Gheorghe Asachi", Adrian Diacănu.
Cei 23 de liceeni au vârste cuprinse între 24 şi 40 de ani şi sunt împărţiţi în două clase: una de-a noua şi una de a zecea. Cei mai mulţi urmează aceste cursuri pentru "a-şi umple timpul", dar cel mai important lucru este acela că la finalului unui an şcolar, fiecare absolvent primeşte o reducerea a pedepsei cu 30 de zile.
Printre elevii "Liceului din Penitenciar" se numără şi trei fete. "De ceva vreme, la Galaţi nu mai există secţie de femei. Am fost mutate toate la Bacău. Acum, datorită cursurilor de liceu avem şansa de a fi mai aproape de cei dragi, îi scutim de o cheltuială în plus când vin în vizită", spune Loreana Olaru, una dintre cele trei "eleve".
Deşi admit că nu pot să le ceară elevilor din Penitenciar ceea ce le cer elevilor obişnuiţi, profeso