Pieţele şi guvernele se confruntă cu o luptă dificilă pentru asigurarea finanţării anul viitor, pe fondul incertitudinii extreme în privinţa zonei euro şi a economiei globale, în condiţiile în care cele mai recente date relevă faptul că împrumuturile guvernelor din ţările industrializate au trecut de 10.000 miliarde dolari în acest an şi vor creşte în continuare, în 2012, conform Financial Times (FT).
Publicaţia britanică arată că Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) va lansa, în raportul său din luna curentă, un avertisment cu privire la perspectivele creditării.
Hans Blommestein, director al departamentului de datorie publică din cadrul OCDE, a declarat, citat de FT: "Evenimentele de pe pieţe par să reflecte situaţii în care neîncrederea domină mersul acestora, ducând la creşterea costurilor împrumuturilor statelor, cu consecinţe serioase pentru sustenabilitatea datoriilor suverane".
Pentru viitorul previzibil, vom asista la provocări majore pentru mai multe ţări din OCDE, în încercarea lor de a se finanţa masiv de pe pieţele private, mai arată FT.
Conform OCDE, necesarul brut de împrumuturi pe care îl vor atinge guvernele din ţările industrializate, anul acesta, se ridică la 10.400 miliarde dolari, iar anul viitor va ajunge la 10.500 miliarde dolari, cifră dublă faţă de cea aferentă lui 2005, ceea ce reflectă riscul care ameninţă economiile avansate.
Conform OCDE, deşi împrumuturile au fost mai mari în 2009 şi 2010, riscurile actuale sunt mai ridicate decât oricând, întrucât costurile împrumuturilor sunt uriaşe.
ALINA VASIESCU Pieţele şi guvernele se confruntă cu o luptă dificilă pentru asigurarea finanţării anul viitor, pe fondul incertitudinii extreme în privinţa zonei euro şi a economiei globale, în condiţiile în care cele mai recente date relevă faptul că împrumuturile guvernelor din ţările industriali