Acordul semnat de oficialii europeni la summitul de la Bruxelles este un joc cu destul de multe riscuri, iar românii se pot considera fericiţi că nu se află în acest moment în zona euro, este de părere Winfried Ruigrok, decanul şcolii de afaceri Executive School of Management, Technology&Law din cadrul Universităţii St. Gallen din Elveţia.
"Faptul că liderii europeni au ajuns la un acord este un pas bun, un pas important. Însă nu sunt sigur dacă deciziile luate la finalul zilei au fost destul de puternice. Deşi acum există mai multă forţă financiară care să susţină zona euro, aceasta putea fi întărită mult mai mult. Cred că vor fi necesari încă 800 -900 mld. euro care să susţină zona euro", a spus profesorul Ruigrok, prezent la finele săptămânii trecute la Bucureşti în cadrul conferinţei organizate de European International Business Academy (EIBA), care a reunit peste 400 de profesori de afaceri internaţionale.
În opinia sa, jocul pe care state precum Germania, Olanda, Finlanda sau Austria îl fac, acela de a întări economiile din sud-estul Europei prin impunerea unor măsuri de disciplină fiscală, este destul de riscant, pentru că va crea probleme în aceste ţări, probleme care s-ar putea propaga şi în alte ţări.
"Multe schimbări au loc acum în economiile Greciei, Italiei sau Spaniei, iar veştile sunt pozitive. Dacă ne uităm la Irlanda, această ţară a reuşit să se redreseze economic într-o manieră care a creat multă tensiune, dar a arătat că se poate. Italia, deşi are atâtea probleme, are un popor bogat - partea bună este că datoria statului aparţine populaţiei, ceea ce înseamnă că riscul transmiterii problemelor în alte state nu este atât de ridicat. Nu acesta este însă cazul Greciei, unde datoriile sunt ale instituţiilor străine şi ar putea afecta alte ţări", a mai spus el.
El a adăugat că, având în vedere situaţia actuală, zona euro nu va fi