Oamenii de ştiinţă au dezvoltat un vaccin care protejează şoarecii de laborator de o formă mortală a virulusui Ebola.
Rezultatele au fost publicate în revista „Proceeding" a Academiei Naţionale de Ştiinţe din Marea Britanie, relatează BBC.
Descoperit pentru prima dată în 1976, Ebola ucide peste 90% dintre persoanele pe care le infectează şi se transmite prin fluidele corporale, dar şi pe calea aerului. Cei care au fost infectaţi au suferit, înainte de a muri, de hemoragie internă, greaţă, vărsături şi de blocajele unor organe interne.
Deşi puţine persoane se infectează cu Ebola în fiecare an, efectele virusului sunt atât de rapide şi devastatoare, încât există temerea că ar putea fi folosit de către organizaţiile teroriste.
Toate vaccinurile create anterior se bazau pe injectarea în organism a unor particule virale intacte, dar paralizate. Cu toate acestea, stocarea pe termen lung a vaccinului duce la scăderea eficienţei acestuia.
Noul vaccin conţine o proteină virală sintetică, ce permite sistemului imunitar să recunoască virusul Ebola cu mai multă acurateţe, şi este mult mai uşor de conservat pentru o perioadă mai lungă de timp.
Vaccinul protejează 80% dintre şoarecii de laborator injectaţi cu o formă mortală a virusului şi îşi păstrează eficienţa, chiar dacă este uscat sau congelat, conform declaraţiilor biotehnologului Charles Arntzen de la Universitatea de Stat din Arizona, care s-a implicat în crearea vaccinului.
Specialistul a declarat că următorul pas constă în testarea vaccinului împotriva unei tulpini virale care este mult mai aproape de cea care infectează organismul uman.
Oamenii de ştiinţă au dezvoltat un vaccin care protejează şoarecii de laborator de o formă mortală a virulusui Ebola.
Rezultatele au fost publicate în revista „Proceeding" a Academiei Naţionale de Ştiinţe din Marea Britanie, relatează BBC