În noua scrisoare de intenţie care va fi trimisă până la finele anului către Fondul Monetar Internaţional (FMI), Guvernul îşi asumă adoptarea printre altele a unor măsuri precum eliminarea restricţiilor pentru hipermarketuri, flexibilizarea angajărilor în sectorul bugetar, privatizarea companiilor energetice Oltenia şi Hunedoara şi vânzarea a minimum 20% din acţiunile Poştei.
Fără restricţii pentru hipermarketuri
FMI şi CE au revenit în discuţiile cu Guvernul asupra solicitării de eliminare a restricţiilor la deschiderea marilor lanţuri de retail şi au impus autorităţilor să rezolve problema în perioada imediat următoare, până la sfârşitul lunii ianuarie 2012, după ce termenul stabilit iniţial a fost depăşit.
Privatizarea ELCEN
FMI i-a solicitat Guvernului să treacă Electrocentrale Bucureşti (ELCEN) din administrarea Termoelectrica în subordinea directă a Ministerului Economiei şi să înceapă procedura de privatizare a companiei, operaţiune care să fie încheiată până la sfârşitul anului viitor.
Se amână privatizarea
Guvernul şi FMI au convenit să amâne cu şase luni, până la sfârşitul anului viitor, termenul până la care să fie privatizare cele două mari companii energetice Oltenia şi Hunedoara, relevă scrisoarea de intenţie convenită de cele două părţi la ultimele negocieri din toamnă.
FMI obligă Guvernul să vândă Oltchim
FMI a acceptat prelungirea termenelor de privatizare a combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT), dar a impus ca procedurile să fie încheiate în totalitate până la sfârşitul lunii aprilie a anului viitor şi a blocat achiziţionarea rafinăriei Arpechim de la OMV Petrom (SNP).
Noi planuri pentru feroviare
Guvernul a convenit cu FMI să continue concedierile la companiile feroviare, să impună patru zile de concediu fără plată pentru angajaţii societăţii Intervenţii Feroviare, să închidă liniile de cal