Escaladarea crizei datoriilor din zona euro va afecta negativ sistemul bancar din Romania, avand in vedere ca acesta este dependent in mare masura de dinamica pietei economice si financiare a zonei euro, se arata intr-o analiza a Moody's.
Agentia de evaluare financiara considera ca sistemul bancar romanesc va fi afectat de diminuarea cererii pentru exporturi si a investitiilor straine directe, a nivelului ridicat de creditare in valuta (de peste 60% din imprumuturi) si a unei posibile slabiri a angajamentelor bancilor-mama fata de operatiunile din Romania.
"Aceste mecanisme de transmitere vor reduce probabil disponibilitatea finantarii, vor deteriora calitatea activelor, vor creste pierderile si presiunile asupra capitalului, factori care ar putea pune presiune asupra ratingurilor bancilor din Romania", se mai spune in analiza Moody's.
Totodata, analistii agentiei arata ca se asteapta ca deteriorarea mediului operational sa duca la o scadere a calitatii activelor sau cel putin acestea sa ramana sub presiuni semnificative. Totodata, creditele neperformante ar putea creste daca moneda nationala se va deprecia, in conditiile in care cea mai mare parte a debitorilor au venituri in lei.
De asemenea, Moody's crede ca institutiile de credit se confrunta cu o probabilitate in crestere ca bancile-mama sa isi reduca operatiunile in Romania, lucru care ar afecta capitalul sistemului bancar si ar suprima cresterea creditarii. Situatia ar fi agravata de dependenta ridicata a bancilor romanesti de finantarea de la bancile-mama, in special pentru creditele in valuta. Pe piata locala, bancile vor trebui sa isi modifice modelele de business, fapt care ar suprima profiturile din cauza cresterii economice mai reduse si a unei competitii mai dure in ceea ce priveste marjele la credite si depozite.
In final, agentia de evaluare consi