Demonstraţiile din weekend împotriva regimului Putin au scos în stradă peste 25.000 de ruşi, înregistrând cele mai înalte cote de participare la un astfel de protest de după prăbuşirea URSS. Vom asista la o „primăvară arabă” şi în Rusia? Ingredientele există.
Ruşii au ieşit din apatia politică obişnuită. Cei care nu susţin Kremlinul, adică Rusia Unită, n-au mai stat acasă iar vechiul acord tacit libertate în viaţa privată contra neparticipare în cea publică pare abolit.
În prezent oamenii caută să recapete controlul asupra ţării lor şi simt că actuala elită politică s-a folosit de apatia lor, astfel că ruşii s-au mobilizat şi au votat în număr mare împotriva Rusiei Unite, mai ales în capitală, explică corespondentul BBC aflat la Moscova. Potrivit acestuia, amplele proteste de la sfârşitul săptămânii au fost declanşate de sentimentul opozanţilor politicilor Kremlinului că autorităţile au fraudat scrutinul masiv pentru a menţine regimul actual la putere.
Similarităţile cu revoluţiile arabe care au prăbuşit regimurile autocrate din Tunisia şi Egipt sunt evidente. O nouă generaţie de tineri, bine educaţi care folosesc reţelele sociale pentru a se organiza. O opoziţie până acum impopulară şi slabă care acum găseşte aderenţi în protestatarii ajutaţi de Twitter şi Facebook. Sună cunoscut? “Aceşti tineri sunt forţa socială care ar putea decide să schimbe lucrurile de care părinţii lor doar s-au plâns timp de 12 ani: pierderea libertăţilor, alegerile aranjate, corupţia endemică. Poate că n-o să acţioneze imediat, dar dacă prind gustul de a protesta pe termen lung, schimbarea se va produce”, crede Daniel Sandford, corespondentul BBC la Moscova.
Actualele proteste electorale din Rusia amintesc foarte bine de ce s-a întâmplat în lumea arabă anul trecut, scrie şi blogul The Arabist. Un autocrat la apogeul puterii sale, care menţine o pojghiţ