Prima zi de dezbatere a bugetului pe 2012 în plenul Camerelor reunite ale Parlamentului a fost o ocazie pentru liderii principalelor partide să-și expună talentele retorice. Din cauza exceselor, dezbaterile la buget au ajuns să arate ca un fel de cenaclu literar. Sursa: AGERPRES
Venit să suțină proiectul de buget, premierul Emil Boc a orientat tirul spre băncile opoziției. Referindu-se la acordul interguvernamental propus la nivelul UE, care prevede limitarea deficitului bugetar şi al datoriei publice, premierul a spus că USL va merge la "muzeul de antichităţi" sau "la muzeul de politici iresponsabile", pentru că politica deficitelor mari pe care aceștia ar susține-o este de domeniul trecutului. El a mai spus că Romîânia nu poate rata "șansa de a prinde trenul european al seriozității".
"E timpul să meargă la muzeul populiştilor şi demagogilor, sunt convins că acolo domnul Boc va avea o statuie mică, dar în faţă", a replicat președintele PSD, Victor Ponta, când i-a venit rândul la cuvânt. "Regret faptul că primul-ministru al României, domnul Traian Băsescu, nu este astăzi aici. Domnul Boc a spus lucruri pe care doar domnia sa le-a înţeles, lucruri destul de plictisitoare", s-a plâns Ponta care a reclamat "până şi o vestală a templului Guvernului, doamna Vass (Andreea Paul Vass, consilier al primului-ministru - n.n.), s-a plictisit".
La rândul său, liberalul Călin Popescu Tăriceanu l-a acuzat pe Boc că-i dă înainte cu austeritatea ca un elev conștiincios, fără să evalueze consecințele.
"Discursul vi l-au făcut cei de la FMI, sau vi l-aţi făcut dumneavoastră?", a întrebat Tăriceanu. "Atâta demagogie, atâtea panglici, n-am mai ascultat demult. Se vede că dnul Boc aplică orbeşte reţetele FMI, reţeta pe care o cunoaştem cu toţii de 3 ani de zile: austeritate. A aplicat măsurile preconizate de FMI, cuminţel, ca un cetăţean pe care îl duce Fondul l