Preturile de consum, adica cele pe care le platim zi de zi, au crescut in noiembrie cu cel mai scazut nivel din ultimii 21 de ani, 3,44% fata de aceeasi perioada din 2010. Asta dupa ce in prima parte a anului, batusera recordul la scumpiri, de peste 8,5%. Daca anul 2011 a fost anul socurilor, BNR ne promite un 2012 ceva mai linistit. Sa fie oare asa?
In luna noiembrie, fata de octombrie, inflatia s-a temperat la 0,42%, dupa ce in luna precedenta crescuse cu 0,64%, arata datele Institutului National de Statistica (INS).
Preturile de consum au urcat cu 0,42%, cresterile fiind inregistrate in principal in cazul marfurilor alimentare (0,5%) si serviciilor (0,6%), in timp ce marfurile nealimentare s-au scumpit cu numai 0,2%.
Citricele s-au ieftinit cel mai mult, cu 2,92%. La polul opus s-au aflat ouale, care s-au scumpit cu aproape 7,2%, energia termica cu 6,3% si legumele si conservele de legume, al caror pret a urcat cu aproape 4%.
Cresterea preturilor, ca datul in “bobi”
Daca ar fi sa ne luam exclusiv dupa prognozele Bancii Nationale a Romaniei (BNR), “in 2012 ar urma sa fie bine daca nu va fi rau”. Altfel spus, preturile ar urma sa isi tempereze si mai mult cresterea, insa doar daca nu vor fi influentate de conditiile externe.
Sa punem raul in fata. Chiar daca vede leul la un nivel stabil in 2012, de 4,1-4,3 lei/euro, BNR estimeaza ca "o eventuala agravare/prelungire a acestei crize, implicand continuarea scaderii apetitului pentru risc al investitorilor financiari, ar avea drept consecinta imediata o crestere peste astepari a presiunilor de depreciere a leului in raport cu principalele monede".
Ce vor face bancile straine?
"Impactul inflationist inerent al cursului de schimb al leului ar putea fi amplificat/prelungit de o posibila restrangere severa a accesului bancilor locale l