Tribunalul Bucureşti a admis cererea de intrare în insolvenţă a uzinei reşiţene. Un grup format din cinci firme la care UCM Reşiţa este datornică a solicitat Tribunalului Bucureşti intrarea în insolvenţă a uzinei.
Cererea a fost depusă la începutul lunii decembrie, iar magistraţii au acceptat imediat solicitarea firmelor. Întreaga acţiune s-a derulat în capitală, pentru că uzina a cerut în cursul lunii trecute mutarea sediului la Bucureşti. Noile obligaţii ce îi revin uzinei reşiţene acum sunt legate de procedura insolvenţei.
„Eventualele disponibilităţi băneşti vor fi păstrate într-un cont special de depozit bancar”, se arată în decizia instanţei. Societatea UCM Reşiţa trebuie să stabilească acum cu claritate ce datorii are, iar banii îi va putea cheltui, de asemenea, sub supravegherea administratorului. Toate fondurile vor fi păstrate într-un cont special de depozit bancar, la care nu va avea acces în orice condiţii.
Cine preia conducerea
Administrator judiciar a fost numit o societate de insolveţă din Bucureşti. „Firma va fi răplătită cu o remuneraţie de 2.500 lei pe lună, exclusiv TVA, din averea debitoarei”, se arată în motivarea instanţei.
Obligaţia pe care aceasta o are este să înştiinţeze de starea de insolvenţă toate societăţile cu care UCM Reşiţa are contracte de colaborare. Oficialii uzinei au refuzat şi de această dată să comenteze situaţia în care se află societatea. „Nu pot face niciun comentariu acum”, a spus Dan Obădău, directorul general al colosului industrial. În ce îi priveşte pe cei peste 3.000 de angajaţi, momentan, decizia instanţei nu are niciun efect asupra lor. Cei din conducere sunt obligaţi de lege să depună un plan de reorganizare în termen de 30 de zile, iar dacă acest lucru nu se întâmplă, uzina ar putea ajunge în faliment. De abia atunci, miile de oameni care au contract de muncă cu Uzin