Constituţia trebuie modificată până la finele anului în sensul introducerii în legea fundamentală a prevederilor "acordului de uniune fiscală" convenit la Bruxelles săptămâna trecută, care limitează deficitul structural la 0,5% din PIB. Dacă această condiţie nu este stabilită, România va rămâne în afara acordului cu consecinţele care decurg de aici - în primul rând izolarea în Europa -, susţine preşedintele Traian Băsescu.
Aşadar, o decizie şi mai multe întrebări care îşi aşteaptă răspunsul: România participă la planul de austeritate al UE, botezat eufemistic "acord de uniune fiscală", dar nu este încă foarte clar de când ar urma să fie puse în practică măsurile convenite de a reduce deficitul structural la 0,5% din PIB şi nici dacă România va contribui cu bani la FMI pentru cele 200 mld. euro cu care ar urma să fie alimentate conturile Fondului, după cum au stabilit la finele săptămânii liderii Uniunii.
Preşedintele Traian Băsescu a susţinut ieri că acordul trebuie înscris în Constituţie până la finele lui 2012 şi a dat asigurări că punerea lui în practică nu va modifica parametrii bugetului pentru 2012 care fixează deficitul bugetar la 1,9% din PIB pe metodologia cash. Nu vor fi majorări de taxe şi impozite, a mai susţinut preşedintele.
Dimpotrivă, unii membri ai opoziţiei au susţinut că introducerea în legislaţia naţională a acordului se poate face printr-o lege specială, lucru despre care şeful statului susţine că este imposibil întrucât nu avem norme constituţionale în acest sens, iar alinierea va fi judecată de Curtea Europeană de Justiţie care ar avea o altă înţelegere asupra a ceea ce presupune înscrierea normelor în Constiuţie sau în legislaţia echivalentă.
La Bucureşti, aşadar, mingea este acum pe terenul politicii. Opoziţia este, în principiu, de acord cu măsurile decise la Bruxelles.
Va exista miercuri o întâlnire î