Guvernele europene și investitorii așteaptă cu nerăbdare verdictul asupra acordului semnat săptămâna trecută din partea singurei instituții care, cred ei, poate să rezolve criza datoriilor suverane: Banca Centrală Europeană.
În cadrul acordului finalizat vineri, cele 17 guverne membre ale zonei euro, la care se vor adăuga și alte guverne aparținănd celor 27 de state membre UE, s-au înțeles asupra unei mai mari centralăzări ale bugetelor naționale precum și asupra unor sancțiuni automate pentru țările care vor încălca noile reguli, menționează publicația financiară, „Wall Street Journal”.
Mai e mult până departe
Mulți investitori au avertizat, însă, că, în pofida progresului făcut, criza este departe de a fi rezolvată. „S-au înregistrat progrese, dar nu suficient ca să constituie o soluționare satisfăcătoare” a crizei datoriilor suverane, a declarat John Lonski, economist-șef pentru Moody’s Analytics’ Capital Markets Research Group.
Bursele europene au scăzut la scurt timp după deschidere, indicele Stoxx Europe 600 pierzând 0,7%, la 241,25, conform ultimelor informații.
Indicele London FTSE 100 a scăzut 0,4% la 5509,76, DAX, indicele bursei de la Frankfurt a scăzut 1,2% la 5914,23 în timp ce bursa din Paris a scăzut cu 1,1% la 3139,54.
Summitul nu i-a mulțumit pe toți
Unii analiști au fost dezamăgiți de sumit pentru că nu a reușit să strângă suficiente resurse pentru a susține fondurile de salvare europene – cu toate că a promis fonduri extra în valoare de 200 de miliarde de euro pentru Fondul Monetar International. Totodată, la insistența Germaniei, summitul a exclus emiterea de Eurobonduri, obligațiuni comune care ar reprezenta o modalitate în care resursele guvernelor puternice ar putea fi folosite pentru sprijinirea țărilor aflate în dificultate.
Mujtaba Rahman, analist pe Europa î