Invitaţia produce dezgust şi are tentă zoofilică, însă nu este decât una din delicatesele culinare create la Braşov, la târgul Slow Food. Reţeta a fost preparată special pentru Terra Madre, ziua naţională a bucatelor preparate şi mâncate în tihnă. Nu e rodul unei minţi bolnave, ci o reţetă de pe timpul romanilor, creată special pentru împăratul Hadrian. Prepararea e simplă, mai greu e cu procurarea ingredientelor esenţiale: cum e să ceri de la carmangerie „10 sfârcuri de scroafă, vă rog!”?!
Gurmanzii care urăsc sandwichurile de la McDonalds, vegetarienii, amatorii de hrană negătită şi producătorii de bucate naturale s-au întâlnit sâmbătă, de Terra Madre - ziua mişcării Slow Food. În ciuda aşteptărilor, clienţii şi amatorii unui stil culinar sănătos s-au lăsat aşteptaţi. Printre atracţii s-au numărat deja tradiţionalele brânzeturi şi afumături din zona Fundata.„Brânza de burduf în coajă de brad, telemeaua de oaie, caşcavalul afumat, brânza proaspătă de vacă. Toate produsele sunt atestate şi premiate la diferite târguri internaţionale, iar iarba păscută de animale nu este poluată, terenurile sunt îngrăşate cu îngrăşăminte naturale”, ne-a declarat Cecilia Istrate, producător din zona Fundata, mândrindu-se că produsele sale au fost premiate la toate târgurile internaţionale la care a fost.
Mierea care „creşte” singură direct în borcan
O altă atracţie a fost mierea care „creşte” singură direct în borcan. „Când albinele cresc mierea direct în borcan avem garanţia că mierea e 100% neatinsă de om. Este o miere care se creează în faguri cu foiţă de ceară recirculată. Sunt două variante de faguri crescuţi în borcan: cu miere turnată deasupra sau un fagure în care mierea se află în interior”, ne spune Daniel Bolovan, apicultor din Scârţişoara. Tehnologia e relativ simplă: se dă o gaură în partea superioară a stupului, de diametrul gurii borcanu