Banca centrală a Germaniei a dezmințit speculațiile conform cărora Banca Centrală Europeană (BCE) își va extinde rolul în combaterea crizei datoriilor suverane, după ce liderii europeni au căzut de acord asupra stabilirii unei uniuni fiscale la summitul de săptămâna trecută.
Jens Weidmann, președintele Bundesbank, a declarat, în cadrul unui interviu acordat ziarului Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung că, deși noul acord reprezintă „progres”, responsabilitatea de a soluționa criza datoriilor suverane rămâne pe umerii guvernelor naționale și nu ai BCE, arată Bloomberg.
„Mandatul pentru redistribuția banilor publici între statele membre nu ține de politica monetară”, a declarat Weidmann. „Finanțarea datoriei suverane prin băncile centrale este și va rămâne interzisă conform tratatelor în vigoare”, a adăugat acesta.
Acordul înițiat de propunerea franco-germană pentru reguli bugetare mult mai stricte și fonduri extra de 200 de miliarde de dolari distribuite prin FMI pentru sprijinirea țărilor aflate în dificultate a avut ca scop calmarea piețelor și reasigurarea investitorilor că liderii europeni pot găsi o soluție pentru această criză. Mario Draghi, președintele BCE, a lăudat acest acord, crescând speranțele investitorilor că banca centrală își va intensifica programul de achiziționare de obligațiuni.
„Un euro durabil și stabil”
Angela Merkel, cancelarul Germaniei, a declarat că acordul a deschis drumul către „un euro durabil și stabil”. Moneda unică va fi „mai robustă” după ce criza va fi depășită, a declarat Jyrki Katainen, premierul Finlandei, în cadrul unui interviu radiofonic acordat YLE Radio Suomi, ieri.
Acordul oferă posibilitatea ca BCE să-și intensifice rolul în soluționarea crizei, conform lui Eamon Gilmore, viceprim-ministrul Irlandei. BCE a sugerat că „își va accentua și intensifica rolul în urma semnării a