Forţele armate iraniene au doborât la începutul acestei luni un avion de tip dronă RQ-170 Sentinel şi deşi în primă instanţă americanii au negat existenţa aparatului, acum aceştia se tem că militarii iranieni ar putea să profite de tehnologiile secrete ale avionului.
Iranul nu are de gând să returneze SUA drona doborâtă în estul ţării, a declarat comandantul forţelor aeriene ale Gardienilor revoluţiei, generalul Salam Hosseini.
Salam Hosseini a afirmat că violarea spaţiului aerian al Iranului de drona americană constituie un "act ostil", căruia i se va da un "răspuns şi mai mare".
Un purtător de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, şi-a exprimat temerile că militarii iranieni ar putea să profite de tehnologiile secrete ale avionului american fără pilot.
Iniţial, partea americană a menţinut tăcerea cu privire la pierderea avionului fără pilot. ISAF anunţase doar că avionul prăbuşit a fost pierdut în cursul "unei misiuni de recunoaştere" în vestul Afganistanului. Unii experţi au opinat însă că un astfel de aparat, cu tehnologie care îl face invizibil pe radare, nu prea este folosit în Afganistan, iar insurgenţii talibani nu dispun de tehnologie antiaeriană sofisticată ca să-l fi putut doborî.
Unele media occidentale informau că instalaţiile iraniene de luptă radioelectronică nu au doborât drona Lockheed Martin RQ-170 Sentinel, ci "au dirijat aterizarea ei" cu ajutorul unei tehnologii ruseşti numite "Avtobaza", recent furnizată de Rusia.
Rusia şi China ar dori să ajungă la drona americană
Experţi ruşi şi chinezi au făcut apel la autorităţile iraniene, solicitându-le acces direct la drona americană doborâtă recent în estul Iranului, conform publicaţiei The Tehran Times, cu referire la o sursă anonimă din cadrul aviaţiei militare a Iranului. Este de asemenea posibil ca avionul fără pilot s