Direcţia de Sănătate Publică şi Direcţia Sanitar-Veterinară Alba au prezentat rezultatele analizelor efectuate în cazul celor 26 de copii de la Şcoala specială din Alba Iulia internaţi cu toxiinfecţie alimentară. Vinovata principală de producerea infecţiei a fost găsită bucătăreasa firmei de catering. Cu sancţiuni s-a ales şi directorul unităţii de învăţământ.
După analiza probelor prelevate atât din bucătăria restaurantului cât şi din sala în care copiii iau masa, dar şi de la persoanele care au fost implicate în procesul de preparare a hranei şi de servire, inspectorii DSPau dat luni, verdictul final.
Potrivit reprezentanţilor DSP, bucătăreasa de la firma Nisa Group care asigura masa copiilor în regim de catering avea o rană mai veche la mână, care a favorizat contaminarea celor 26 de copii de la Şcoala specială din Alba Iulia cu stafilococul auriu. Toxina este considerată o vedetă a microbilor. Poate duce la pneumonie, otită şi chiar septicemie. Acest microb este greu de tratat, fiind indiferent la antibioticele uzuale.
Potrivit şefului DSP Alba, Horia Timiş, mâncarea pentru copiii de la Şcoala specială din Alba Iulia a fost transportată în două cratiţe. Cel mai probabil, susţin medicii, virusul s-a transmis în urma unui strănut al bucătăresei în momentul în care a pus mâncarea în vasele cu care a fost transportată la sala de servire a mesei. Afirmaţia este susţinută de faptul că virusul a fost descoperit în probele de secreţii nazale recoltate de la bucătăreasă.
„Din analizele de laborator s-a confirmat Staphylococcus aureus, care a fost prezent atât în probele tegumentare luate de la bucătăreasa firmei de catering, cât şi în secreţiile nazale ale acesteia. Toxina a fost confirmată şi în lichidul de vărsătură al copiiilor infestaţi care au luat masa la cantina Centrului Şcolar de Educaţie Incluzivă Alba Iulia. Am constatat că, contami