A XIX-a ediţie a Festivalului Naţional Studenţesc „Rock, Jazz, Folk“, pe scena căruia, de-a lungul timpului, au urcat nume precum Holograf sau Compact, s-a consumat în perioada 7-9 decembrie, la Craiova, şi a fost găzduit de Casa de Cultură a Studenţilor (CCS Craiova)
Cu scena amplasată aproape de mijlocul sălii, străjuită de jur împrejur de mese cu lumânări aprinse, prima seară a festivalului a fost rezervată jazzului. Poftit pe scenă, directorul CCS Craiova, Dorin Mărgărit, a mărturisit că „atâta timp cât voi fi aici, voi încerca să fac câte o ediţie în fiecare an“. Mai mult decât atât, Nikos Themistocle, organizatorul festivalului, a susţinut că, „după sănătate, cea mai de preţ este libertatea“, referindu-se la libertatea de a crea şi de a manifesta spiritul artistic în orice fel: fie el scris, cântat sau pictat.
Plenty, Basorelief şi Lămâia Vinovată
Ca în fiecare seară, spectacolul n-a început la ora stabilită iniţial: 19.00. Problemele? Probe de sunet, lucruri organizatorice. Aşa că muzica Ellei Fitzgerald sau a lui Armstrong a început să fie cântată cam cu 45 de minute întârziere. Nu-i nimic; cei ce au vrut să asculte atât concurenţii, cât şi recitalurile trupelor deja cunoscute au găsit stropul de răbdare necesar să treacă peste acest impediment: cu câte-o doză de bere sau un pachet de ţigări oferit de promoteriţele din sală.
Un efort prea mare? Niciodată. Aşa că a început şi concursul. După nouă ani de pauză, „Rock, Jazz, Folk“ a fost relansat, cu tot cu secţiunea de concurs. Aşa că am văzut pe scenă trei trupe, care au călcat pe alocuri graniţa jazzului, luând influenţe din diferitele stiluri muzicale: Mihaela Pătran & Art (CCS Craiova), Plenty (CCS Sibiu) şi Jump (CCS Cluj Napoca). Câştigătorul a fost anunţat în aceeaşi seară, având în vedere numărul redus al concurenţilor. Astfel, premiul la categoria jazz i-a fost ofe