Medicul Tudor Ciuhodaru cere adoptarea de urgenţă a proiectului de act normativ ce prevede pedeapsa maximă pentru cei care agresează personalul medical, precum şi asigurarea pazei Unităţilor de Primire a Urgenţelor (UPU) de către poliţie, scrie Agerpres.
Printre motivele invocate de Tudor Ciuhodaru, care lucrează de aproape două decenii în UPU, sunt numeroasele cazuri de agresiuni în unităţile de primire urgenţe din spitale, dar şi faptul că sancţionarea actelor de violenţă îndreptate împotriva medicilor aflaţi la datorie ar descuraja această agresivitate, permiţându-i personalului medical să poată acţiona eficient în interesul pacientului.
''Mai miră pe cineva faptul că un ambulanţier a fost bătut încercând să salveze viaţa asistentului? Nu cred. Jurnalele de ştiri se deschid în fiecare zi cu câte un doctor, asistent, brancardier sau ambulanţier bătut sau înjunghiat. Suntem de aceeaşi parte a baricadei când încercăm imposibilul. De aceea vrem să fie mai bine pentru pacienţii noştri prin realizarea unui cod de bune practici. Această iniţiativă legislativă este doar una din cele ce vor realiza un sistem medical în care relaţia pacient - medic va fi din nou cea mai importantă'', a declarat luni presei Tudor Ciuhodaru.
Deputatul Tudor Ciuhodaru susţine că ''sancţionarea actelor de violenţă împotriva personalului medical ar descuraja această agresivitate, permiţând totodată truditorilor din sănătate să poată acţiona eficient în interesul pacienţilor''.
''De asemenea, propuneam şi ca în cazul decesului personalului medical în urma unei astfel de agresiuni familia să poată beneficia de o asigurare de viaţă implicită. Nici astăzi acest proiect de lege nu a fost adoptat. Se pare că mai trebuie să fie bătut vreun ambulanţier sau înjunghiat un brancardier de la UPU Cluj pentru ca legile pe care le iniţiez, pornind de la o realitate dureroasă, să intre