Guvernul Boc nu mai face demult nici un pas fără acordul FMI. În ultima scrisoare de intenţie, Executivul şi-a luat angajamentul să mai dea oameni afară, să privatizeze companiile energetice, să vândă 20% din acţiunile de la Poştă dar şi să elimine restriscţiile pentru supermarketuri, informează Mediafax.
Cei mai loviţi vor fi angajaţii de la companiile feroviare pentru că Guvernul s-a angajat în faţa FMI să continue disponibilizările adică în jur de 2.000 de oameni vor ajunge şomeri. În plus, cei de la Intervenţii Feroviare vor fi forţaţi să-şi ia 4 zile de concediu fără plată. Vor continua licitaţiile pentru închirierea a 1.600 de kilometri de linii cale ferată. Liniile pentru care nu se găsesc clienţi vor fi închise.
Concedieri se anunţă şi la Poştă, tot în jur de 2.000 de angajaţi. Vor fi desfiinţate mai multe unităţi astfel încât de la 7.100 de oficii poştale, câte sunt în prezent, să mai rămână doar 5.800. În plus, FMI a impus guvernului Boc să găsească un investitor căruia să-i vândă cel puţin 20% din acţiunile pe care statul le deţine la Poşta Română, companie care, în prezent, are pierderi de aporape 30 de milioane de euro.
FMI mai impune şi alte privatizări. Pe listă se află Electrocentrale Bucureşti pentru care procedura de privatizare va fi demarată în primăvară şi trebuie terminată până la sfârşitul anului. În cazul celor două mari companii energetice, Oltenia şi Hunedoara, privatizarea a fost amânată cu 6 luni, până la sfărşitul lui 2012. Combinatul Oltchim Râmnicu-Vâlcea, pe de altă parte, trebuie privatizat până la sfârşitul lunii aprilie. În vară este programată listarea la bursă a 15% din acţiunile Romgaz iar 10% din acţiunile Hidroelectrica se vor vinde pe Bursă cel mai târziu în octombrie 2012. În plus, lista companiilor ale căror pierderi vor fi incluse în deficitul bugetar va fi extinsă de la 10 la 27.
Guv