Secretarul general al PDL Constanţa, Tudorel Calapod, a fost trimis în judecată în dosarul depozitului de deşeuri de la Năvodari, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu şi fals intelectual, prevăzută de art. 289 din Codul penal, alături de cetăţeanul italian Roberto Vincentelli, acuzat de dare de mită.
Codul Etic al PDL dă posibilitatea conducerii partidului sau Comisiei de Statut, Etică şi Litigii să decidă suspendarea din partid a unei persoane care a fost trimisă în judecată pentru o cauză penală, dar şi în cazul existenţei unor indicii solide privind comiterea unei infracţiuni.
Pentru un membru PDL care este condamnat penal pentru comiterea unor fapte săvârşite cu intenţie sau pentru un colaborator sau lucrător al Securităţii a cărui calitate a fost astfel stabilită de către instanţă sancţiunea este excluderea automată din partid. „Pentru trimiterea în judecată se ia decizia suspendării din partid, dar nu în mod automat, ci de către Biroul Permanent sau de Comisia de Etică. O altă sancţiune este retragerea sprijinului politic pentru funcţiile publice în care persoana respectivă a fost susţinută de către partid, suspendarea pe anumite termene a calităţii de membru de partid, a unor drepturi sau suspendarea din funcţiile deţinute în instituţii publice", a declarat la RTv Monica Macovei, vicepreşedinte al PDL, precizând: „Am trimis Comisiei de Etică acum circa două săptămâni o listă cu cei trimişi în judecată, folosind tot informaţiile publice, şi cred că sunt în număr de 20. În orice caz, toţi aceştia trebuie verificaţi de Comisia de Etică", spune liderul PDL. Surse din cadrul Comisiei de Etică de la nivel naţional au confirmat că lista celor 20 de pedelişti reclamaţi de Macovei cuprinde nume din toate organizaţiile partidului, aşa cum au fost ele oglindite de presă.
De ce a fost trimis în judecată Calapod
Procurorii din cadrul P