Nu cu mult timp în urmă am făcut o promisiune: să revin cu un articol referitor la experți. Adică acei specialiști/profesioniști/analiști ale căror argumente sunt vehiculate cotidian în mass-media, în special la TV. ”Debutul” pe VoxPublica al economistului Ionel Blănculescu (cel care încearcă să ne convingă să ne asumăm riscurile proiectului de la Roșia Montană, altfel suntem ”perdanți”) m-a convins să nu mai amân onorarea promisiunii.
Ce mi-a rămas întipărit pe retină este paragraful final al articolului publicat astăzi pe VoxPublica de domnul Blănculescu: ”Intortocheate sunt caile economiei! Din acest motiv existam noi, economistii, sa intelegem ce se intampla in acest complex domeniu, economia, in continua miscare, transformare si adaptare, care ne greveaza atat de mult viata, iar concluziile sa vi le prezentam dvs, intr-o forma cat mai simplificata si inteligibila.” Uauu!, am exclamat. Doar că exclamația nu avea legătură cu ceea ce afirmă domnul Blănculecu, ci cu siguranța cu care face afirmațiile. O siguranță care m-a trimis cu gândul exact la documentarul de care doream să vă povestesc: ”The Trouble with Experts”, realizat de televiziunea canadiană CBS.
”Mare parte din experți nu fac decât să bată câmpii”, este concluzia pe care, încă din start, o pun producătorii filmului. După care urmează, metodic, experții din diferite domenii. Pentru început, somelierii (degustătorii de vinuri). Și experimentele efectuate de Frederic Brochet, producător de vinuri pe Valea Loirei, dar și profesor de oenologie (știința vinului) la Universitatea Bordeaux. Pentru început, Brochet a demonstrat că ”experții” nu pot deosebi un vin obișnuit de unul de calitate. Le-a servit același vin, însă din butelii diferite. 54 din 56 de ”experți” l-au preferat pe cel cu eticheta mai… impresionantă. Apoi, în cadrul unor teste neoficiale, a schimbat vinul din sticle: cel dintr-o