Până la 31 decembrie, persoanele fizice sau juridice care înregistrează datorii la plata contribuţiilor de asigurări sociale pot să plătească doar sumele datorate şi jumătate din majorările de întârziere, după cum prevede Ordonanţa 30/2011, de modificare a Codului Fiscal.
745 de lei, în medie,
de persoană
Potrivit Cameliei Bugnar (foto), directorul Casei Judeţene de Pensii (CJP) Braşov, în evidenţele instituţiei se aflau, la începutul lui decembrie, 3.736 persoane fizice autorizate care au depus declaraţii de asigurare, dar înregistrează datorii la bugetul asigurărilor sociale şi alte 4.015 persoane care au încheiat contracte de asigurare direct la casa de pensii, suma totală a datoriilor înregistrate fiind de 5.776.000 lei. Aceasta înseamnă o datorie medie individuală de 745,19 lei.
Cea mai mare sumă datorată: 52.000 de lei
Datornicii pot scăpa de penalităţi şi jumătate din majorările de întârziere, dacă plătesc, până la sfârşitul acestui an, datoria. Pentru aceasta, însă, datornicii trebuie să depună la Casa de Pensii o cerere în care să solicite o situaţie a obligaţiilor de plată. „În cinci zile le va fi eliberată o oglindă a datoriilor, penalităţilor şi majorărilor de întârziere, iar mai apoi, solicitanţii au la dispoziţie 10 zile pentru a plăti suma datorată şi jumătate din majorări”, a explicat Camelia Bugnar. Cererile pot fi depuse până la sfârşitul anului. Cea mai mare sumă datorată la bugetul asigurărilor sociale este de peste 52.000 de lei şi provine dintr-un contract de asigurare încheiat pe o sumă mare, potrivit Cameliei Bugnar. Până la 31 decembrie, persoanele fizice sau juridice care înregistrează datorii la plata contribuţiilor de asigurări sociale pot să plătească doar sumele datorate şi jumătate din majorările de întârziere, după cum prevede Ordonanţa 30/2011, de modificare a Codului Fiscal.
@N_