Romania a sprijinit noul tratat fiscal intocmit la nivel european, urmand sa-l adopte in luna martie a anului viitor, alaturi de celelalte state din zona euro, cu exceptia Marii Britanii. Insa masurile prevazute in acest document au devenit subiect de lauda pentru politicienii romani de la Putere, care considera ca Romania este un model, deoarece a adoptat de mult timp reforme asemanatoare.
Noul tratat UE impune o mai mare disciplina fiscala si un control mai atent asupra bugetelor, una dintre masuri fiind sanctionarea tarilor al caror deficit creste mai mult de 3%.
Premierul Emil Boc a declarat ca UE vrea sa impuna acum ceea ce Romania a adoptat deja din 2010, si anume un buget mai echilibrat.
Presedintele Romaniei a precizat ca, in documentele europene, erau deja prevazute aceste lucruri, insa unele state europene au preferat sa le ignore.
Deficitul trebuie inscris in Constitutie, nu are rost sa inselam populatia, sustine Basescu
Analistul Mircea Cosea considera ca statul roman a luat aceste decizii odata cu alte tari europene.
"Tarile europene, mai putin cele care sunt cunoscute a fi afectate grav de criza, Grecia, Spania, Italia si Portugalia, au luat masuri in acelasi timp cu noi, insa de alta natura si anume pentru crestere economica, nu pentru austeritate. In conceptia lor, s-a mizat pe o crestere economica, ceea ce s-a si intamplat, cum ar fi in cazul Tarilor de Jos, chiar si in Irlanda. Acum sunt pregatite sa ia masuri de austeritate, insa nu sunt la nivelul celor luate la noi, iar ele se bazeaza pe un spor de valoare adaugata obtinut in anii precedenti. Masurile luate de Romania nu sunt la acelasi nivel cu acestea", a declarat analistul, pentru Ziare.com.
El considera ca liderii politici din Romania nu ar trebui sa se laude cu aceasta "performanta", deoarece masurile impuse n