În această lună decembrie, mai precis pe data de 14, se împlinesc o sută de ani de când Polul Sud a fost "cucerit" de exploratorul norvegian Roald Amundsen. Pentru a-l omagia, însuşi premierul norvegian, Jens Stoltenberg, a decis să facă o deplasare la Polul Sud.
Spre deosebire de celebrul explorator norvegian, şeful Guvernului de la Oslo a ajuns la Polul Sud cu avionul. El a ajuns, mai precis, pe baza ştiinţifică americană Amundsen-Scott, situată în imediata apropiere a acestui punct de pe glob, Polul Sud, considerat drept unul dintre cele mai inaccesibile. Aceasta era în orice caz situaţia când Amundsen a reuşit să-l atingă, spre deosebire de concurentul său englez, Robert Falcon Scott, care şi-a pierdut viaţa în contextul acelei competiţii.
Premierul norvegian ar urma să dezvelească miercuri, chiar la Polul Sud, o statuie de gheaţă, dedicată lui Amundsen. El nu va fi singur cu această ocazie, numeroşi aventurieri norvegieni, dar probabil şi de ale naţionalităţi, în special britanici, vor fi de faţă, de dragul aniversării şi al aventurii.
De notat că Antarctica, insulă-continent, nu se află sub nici o jurisdicţie, ceea ce face din ea un adevărat simbol. Institutul Polar Norvegian anunţă că în cursul acestei luni cel puţin zece expediţii din care fac parte norvegieni se vor afla în jurul Polului Sud. Ei nu vor putea folosi însă săniile trase de câini, altfel spus vehiculul care l-a ajutat pe Amundsen să câştige cursa spre Polul Sud. De prin 1990, prezenţa câinilor este intezisă în Antarctica, de teama introducerii unor boli.
Merită să ne amintim în acest context că în urmă cu o sută de ani, aventura norvegianului Amundsen şi a britanicului Scott a avut un răsunet planetar. Era înainte de primul Război Mondial, într-o vreme când lumea era încă încrezătoare în progres. Erau cei mai frumoşi ani ai utopiilor ştiinţifice, când se credea că p