Cel mai mare grup din Parlamentul European, Partidul Popular European (Creştin-Democrat), pune în discuţie legitimitatea sumei de bani pe care Marea Britanie o primeşte înapoi anual de la bugetul Uniunii Europene după comportamentul "egoist" al Londrei de săptămâna trecută, informează EU Observer.
"Considerăm că rabatul britanic (banii primiţi înapoi, n.r.) ar trebui să fie pus în discuţie. Banii contribuabililor noştri ar trebui folosiţi în alte scopuri decât pentru a răsplăti atitduni naţionaliste şi egoiste", a declarat liderul PPE-CD, făcând referire la decizia Marii Britanii de a bloca schimbarea Tratatului Uniunii Europene pentru a consolida fiscalitatea în UE.
Rabatul britanic reprezintă o sumă anuală de bani pe care statul o primeşte înapoi de la Uniunea Europeană, suma ridicându-se, în momentul de faţă, la aproximativ 5 miliarde de lire sterline (6 miliarde de euro). Compromisul a fost obţinut în 1984 de fostul prim-ministru britanic, Margaret Thatcher, pentru a compensa aşa-zisele "beneficii reduse" pe care britanicii le primeau din partea Comunităţii Economice Europene (CEE, predecesoarea UE).
Din cauza sumelor mari care mergeau către Politica Agricolă Comună a CEE (aproximativ 80% la momentul respectiv, 40% astăzi), Marea Britanie a cerut să primească înapoi o parte din bani întrucât nu poate beneficia de subvenţii agricole din cauza climei şi a reliefului care îngreunează practicarea agriculturii pe insulă. Actualmente, toate celelalte 26 de state membre ale Uniunii Europene cotizează pentru rabatul britanic.
Rabatul britanic reprezintă aproximativ 2/3 din diferenţa dintre banii pe care Marea Britanie îi alocă la bugetul Uniunii Europene şi cei care, prin fonduri europene, se întorc în Marea Britanie.
Europarlamentarii au, din 2009, putere de decizie asupra bugetului UE
Dezbaterea privind acordarea acestei sume de