Sâmbăta trecută, zi de mare doliu la Maternitate. Doar pentru unii, ce-i drept. După două decenii de ruină provocată, numai bună de folosit ca alibi de foştii şefi specializaţi în dirijarea pacientelor spre propriile cabinete private, policlinica unităţii, modernizată şi dotată la vârf, a fost inaugurată în prezenţa a două personaje ce-şi făcuseră aproape o marotă din acest obiectiv: primarul Ilie Bolojan (încă pe când era prefect observase că aici mai fojgăiau doar "fustele creţe" din Velenţa) şi fostul ministru al Sănătăţii, Cseke Attila (sub care, în doar doi ani, investiţiile făcute în spitalele din Bihor au ajuns să fie mai mari decât în precedenţii 20 la un loc).
Cine crede că banii au fost tocaţi aiurea n-are decât să meargă la faţa locului şi va rămâne uluit: policlinica Maternităţii e mult peste ceea ce se poate vedea în clinicile private. Aşa că primarul avea dreptate când concluziona că administraţia oraşului şi cea a spitalului şi-au făcut datoria, de acum fiind rândul medicilor să şi-o facă pe a lor, căci condiţii au.
Întâmplarea a făcut că în ajunul evenimentului cel mai turbulent medic (fie şi numai pentru că, fălindu-se cu titlul de profesor universitar, nu catadicsea nici măcar să participe la rapoartele de gardă, stricându-i şi pe alţii cu apucăturile lui) şi-a dat demisia, prilej pentru ca fostul ministru Cseke, ca succesorul său, Ritli Ladislau, să avertizeze că e timpul ca scandalurile din Maternitate să înceteze.
Nu doar pentru că dăunează grav sănătăţii pacientelor, dar în curând vor fi mortale chiar şi pentru medicii înşişi şi pentru asistente. Asta fiindcă din octombrie 2013 va intra în vigoare o directivă europeană conform căreia şi românii vor putea să-şi aleagă orice medic din UE şi să se trateze la el, fără a aştepta, ca până acum, aprobări de la CAS. Ce înseamnă asta? Că, practic, medicii orădeni nu vor mai concura d