Vine iarna, iar gigacaloria incepe sa ne doara la portofel. In ciuda asigurarilor pe care le primim de la autoritatile locale, factura de la intretinere este tot mai mare. Mai mult, de cand a inceput criza si pana in prezent, gigacaloria s-a scumpit mai mult decat usturator. In mai toate orasele din tara.
Econtext va arata cum a evoluat pretul gigacaloriei de la inceputul crizei (trimestrul trei din 2008) si pana in prezent (trimestrul trei din 2011), acestea fiind cele mai recente date.
Practic, cu cat a evoluat pretul gigacaloriei pentru populatie in acesti trei ani in fiecare municipiu resedinta de judet din Romania. Important, este vorba despre pretul cu care ajunge gigacaloria la consumatorii casnici, la populatie. Prima concluzie a acestei analize: la nivelul intregii tari, criza a adus o scumpire medie de peste 30% a gigacaloriei in cei trei ani de criza. Cu alte cuvinte, energia termica pentru populatie s-a scumpit cu peste 30% la nivelul intregii tari. Cu mult peste inflatia medie din aceasta perioada!
Pe ansamblu, energia termica s-a scumpit in 33 de orase resedinte de judet (din 41). In alte trei, preturile au ramas neschimbate in tot acest interval de timp (Alba Iulia, Buzau, Vaslui). Exista si doua orase in care gigacaloria s-a ieftinit: Botosani si Giurgiu, ieftinirea din Giurgiu avand la baza realizarea unui sistem de panouri solare in sistem clasic.
In plus, nu sunt date disponibile pentru trei municipii de judet: Bistrita Nasaud, Ialomita si Satu Mare. Motivul? Cele trei orase nu au incalzire pe energie termica furnizata in sistem centralizat. Dar sa vedem unde au avut loc cele mai puternice cresteri de pret. Astfel, din toata tara, cea mai mare scumpire a gigacaloriei a avut loc in Baia Mare, judetul Maramures.
Din trimestrul trei al anului 2008 si pana in trimestrul similar din acest an, gigacaloria a crescut in Baia M