Bărbații care au un risc mare de infertilitate își pot congela sperma, pentru a avea copii atunci când doresc. În curând, și femeile își vor putea conserva ovulele.
Sperma poate fi stocată câțiva ani în cadrul Departamentului de Andrologie al Centrului de Medicină Materno-Fetală și Reproducere Umană al Clinicii Medlife. Până acum, acest lucru era posibil doar la stat, la Spitalul „Panait Sârbu”, din București.
Anumite boli şi tratamente afectează ireversibil fertilitatea unor pacienţi tineri, înainte ca aceştia să-şi fi întemeiat o familie. Bărbații cu risc mare să rămână infertili sunt bolnavii de cancer care urmează să facă radio sau chimioterapie, cei care urmează să treacă prin intervenții de extirpare a testiculelor sau prostatei sau bărbații expuși frecvent radiațiilor sau materialelor toxice.
În cazul în care bărbatul are la un moment dat probleme de fertilitate, va putea folosi materialul stocat în cadrul inseminărilor sau fertilizărilor in vitro. O altă categorie de bărbați sunt cei care pleacă în misiuni militare pentru mult timp.
„În România există solicitări pentru aceste proceduri de conservare a fertilităţii, însă pacienţii nu sunt suficient de informaţi despre opțiunile existente. La MedLife avem infrastructura necesară pentru a congela lichidul seminal, dar şi ţesutul extirpat chirurgical. În perspectivă, dorim să efectuăm şi crioconservarea de ovocite, un procedeu nou care permite femeilor tinere, afectate de cancer, să-și conserve ovocitele pentru a le folosi într-o perioadă ulterioară a vieţii lor”, a declarat doctorul Dragoş Albu, coordonatorul centrului din cadrul MedLife Griviţa.