Plăţile acordate băncilor de către Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), pentru creditele nerambursate, ar putea ajunge, anul acesta, la 31,8 milioane euro, în creştere cu 9% faţă de anul trecut, potrivit lui Aurel Şaramet, preşedintele instituţiei.
Aurel Şaramet a precizat că cea mai mare pondere în totalul plăţilor, de 40%, a revenit companiilor din comerţ, urmate de cele din industrie, cu 20,1%, din sectorul serviciilor, cu 9,3%, şi de construcţii, cu 7,5%.
Procentul redus deţinut de sectorul construcţiilor este explicat de capacitatea mai ridicată de adaptare a companiilor, datorat existenţei şi a unor comenzi mărunte care pot fi onorate, a explicat domnul Şaramet. Domnia sa a mai menţionat că 55% din plăţi sunt aferente creditelor acordate cu mai puţin de un an înaintea intrării în incapacitate de plată.
Dacă între anii 2004 şi 2007 creditele garantate de către FNGCIMM erau destinate, în proporţii aproximativ egale, investiţiilor şi acoperirii capitalului de lucru, începând cu anul 2008, ponderea investiţiilor s-a redus puternic, a declarat preşedintele fondului, care a mai menţionat că, în prezent, aces-tora le sunt destinate 25% dintre credite după ce, în anul 2009, procentul ajunsese la 18%. Din totalul garanţiilor pentru investiţii acordate anul acesta, jumătate au fost destinate absorbţiei de fonduri europene, a precizat domnul Şaramet.
Rata creditelor neperformante la nivelul sistemului bancar pentru anul acesta este de 14,4%, după ce anul trecut a fost de 11,8%, iar în anul 2009 de 7,9%, conform datelor prezentate de către Aurel Şaramet.
Preşedintele FNGCIMM a declarat că numărul IMM-urilor care vor beneficia de garanţiile fondului va ajunge anul acesta la 9.125, după ce anul trecut a fost de 8.562. Numărul locurilor de muncă susţinute prin garanţii va urca la 115.000, de la 100.00 înregistrat a