Principalele burse europene se chinuiesc fără prea mult succes să crească iar moneda unică rămâne sub presiune din cauza îngrijorării investitorilor cu privire la evoluţia crizei zonei euro.
Indicele FTSE All World - indice bursier care reflectă evoluţia de ansamblu a pieţelor de capital din întreaga lume - a deschis pe scădere şedinţa de astăzi, pierzând 0,2%, iar bunurile industriale nu prea stârnesc interes pe piață după pierderile acute suferite luni. Cuprul spre exemplu a pierdut încă 0,5% ajungând la nivelul de 3,44 dolari livra.
Deschidere verde în SUA
Potrivit publicației „Financial Times” însă, futuresul indicelui S&P 500 sugerează că Wall Street (bursa americană) va deschide în creștere, iar acest lucru susține și bursele europene. Şi asta ar putea fi o explicaţie pentru deschiderea cu un plus de 0,2% a indicelui FTSE Eurofirst 300.
Cu toate acestea, neliniștile persistente afectează în mod clar tranzacțiile la bursă, spun jurnaliştii de la Financial Times, citând surse din piaţă. Euro a scăzut cu 0,1 % la valoarea de 1,3171 dolari, la mică distanţă de minimul ultimelor două luni, pe măsură ce investitorii iau în calcul un potenţial val de reduceri a ratingurilor suverane ale țărilor din zona euro, după ce și agențiile de evaluare financiară, Fitch și Moody’s au anunțat că intenționează să reevalueze ratingul suveran al țărilor din Uniunea Europeană în urma summitului nesatisfăcător de vineri.
În consecință, problemele pieței de obligațiuni suverane par a se agrava iar dobânzile obligațiunilor italiene cu scadența la 10 ani au mai crescut cu alte 5 puncte de bază,până la nivelul de 7,11%, conform informațiilor publicate de agenția de știri Reuters. În acelaşi timp, preţul obligaţiunilor emise de Trezoreria SUA cu scadența la 10 ani a crescut cu 2 puncte de bază la 2,03 %, fapt care vine să confirme faptul că îngr