Sectorul creşterii porcilor se va dezvolta simţitor, ca urmare a ridicării interdicţiei de a exporta carne de porc, ne-a spus Gheorghe Caruz, fost preşedinte al Patronatului Român al Cărnii de Porc. Potrivit domniei sale, faptul că ţara noastră a fost autorizată să comercializeze carne de porc pe piaţa intracomunitară şi în ţările terţe va conduce la creşterea competitivităţii în domeniu: "Dacă vom exporta ne vom permite să concurăm şi cu firmele care importă carne de porc şi vom putea asigura, în final, necesarul intern de 11 milioane de capete". Potrivit domniei sale, până la sfârşitul anului viitor vor fi înfiinţate noi crescătorii de porci, ajungându-se, în câţiva ani, de la 4 milioane de capete la un efectiv de 11 milioane. În perioada 2009-2011, numărul de porci a scăzut de la 8 milioane la 4 milioane.
Domnul Caruz ne-a spus că societăţile care au rămas pe piaţă sunt pregătite să exporte carne şi produse preparate din carne de porc, "în ţările care vor da cel mai repede banii".
Pentru prima dată de la aderarea la Uniunea Europeană, ţara noastră este autorizată să comercializeze şi să exporte carnea de porc pe piaţa intracomunitară şi în ţările terţe, au anunţat, ieri, reprezentanţii Ministerului Agriculturii. Decizia a fost adoptată în cadrul şedinţei Comitetului permanent pentru lanţul alimentar şi sănătatea animalelor, care s-a desfăşurat la Bruxelles, în data de 6 decembrie 2011. În acest context, participarea României cu carne şi produse din carne de porc la comerţul intracomunitar şi exportul către ţările terţe se va realiza după publicarea Deciziei în Jurnalul Oficial European.
La baza acestei hotărâri a stat raportul elaborat de către specialiştii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), care a prezentat modul în care autoritatea competentă din România a implementat atât Programul Naţional de M