Dan Dungaciu, directorul Institutului de Stiinte Politice si Relatii Internationale al Academiei Romane, considera drept o "miscare surprinzatoare, foarte interesanta" apropierea Romaniei de Germania, dar avertizeaza ca riscul ca aceasta oportunitate sa fie ratata de politicienii romani este foarte mare.
Intr-un interviu acordat Ziare.com, sociologul a explicat care sunt cauzele care au facut ca Uniunea Europeana sa intre in actualul blocaj si a caracterizat drept "foarte prost" modul in care Romania si-a jucat rolul in Uniunea Europeana pana acum, din cauza absentei totale a proiectelor de politica externa, generata de incapacitatea politicienilor romani de a privi in aceeasi directie.
Dan Dungaciu: In UE nu exista "we, the people" - Interviu Ziare.com (I)
"Singurul proiect astazi al Romaniei este criza economica(...) Intrebarea, mai mult sau mai putin ironica, este ce ar fi facut Romania daca nu ar fi fost criza economica? Despre ce vorbea? La ce se gandea?", comenteaza directorul ISPRI, in opinia caruia Romania nu a inteles ca "integrarea in UE este o chestie care iti aduce responsabilitati, in sensul in care esti creator de politici, nu doar consumator".
Dan Dungaciu remarca si faptul ca nimeni nu s-ar fi asteptat dupa 2007 la mari performante economice din partea Romaniei, dar in privinta celor politice cu totul altele erau asteptarile, mai ales ca Romania este stat cu o semnificativa frontiera euro-atlantica.
"Nu e vorba neaparat de politicieni de calitate slaba, cat de politicieni care s-au uitat in directii foarte diferite", mai spune directorul ISPRI, care subliniaza lipsa de capacitate de constructie a clasei politice romanesti, care dateaza din 1990 incoace.
Dan Dungaciu considera ca Romania a lasat ca evolutia ei sa fie gandita in termeni de "patru ani" si avertizeaza ca lipsa de exper