Privatizarea mai multor companii de stat pana la finalul lui 2012 reprezinta una dintre principalele angajamente ale Guvernului din scrisoarea de intentie catre FMI. La unele vor fi vandute pachete minoritare, la altele pachete majoritare, cele mai multe companii vizate fiind cele din zona energetica. Pe lista se mai afla si cele din domeniul transporturilor si comunicatiilor, precum TAROM, CFR Marfa si Posta Romana. Pe langa vanzarea unor participatii, statul are in plan privatizarea managementului la unele companii. Vezi in text care sunt societatile supuse privatizarilor, stadiul vanzarii participatiilor si unde vor fi numiti manageri privati.
CFR Marfa va fi preluata de un investitor strategic pana in octombrie 2012
Potrivit ultimelor negocieri dintre Guvern si FMI, CFR Marfa urmeaza sa sa fie vanduta unui investitor strategic pana la sfarsitul lunii octombrie 2012. De asemenea, s-a convenit scoaterea societatii de pe lista companiilor care vor avea management privat. Investitorul strategic va prelua pachetul majoritar de actiuni de la CFR Marfa. Initial, Guvernul dorea sa vanda doar 20% din actiuni si sa angajeze un manager privat. Intre timp, CSAT a avizat privatizarea a peste 50% din actiunile CFR Marfa, cu obligatia respectarii de catre companie a nevoilor de transport in situatii de urgenta, precum si a celor care deriva din angajamentele Romaniei in cadrul NATO si in cadrul acordurilor cu Statele Unite ale Americii.
In procesul de privatizare a CFR Marfa, Guvernul intentioneaza sa implice Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si IFC, divizia de investitii a Bancii Mondiale.
Citeste si un raport critic al Bancii Mondiale referitor la activitatea companiilor feroviare din Romania.
Tarom-20% din actiuni vor ajunge pe bursa
Conform negocierilor dintre Guvern si FMI, un pachet de 20% din a