Bursa a fost lovită în ultima săptămână de două noi anunţuri de insolvenţă după ce în ultimele luni situaţia părea că s-a calmat pe fondul revenirii economice interne şi companiile aflate în dificultate erau tot mai puţine.
Producătorul de echipamente hidro şi motoare UCM Reşiţa (UCM), care alături de Electroputere Craiova (EPT) şi Rulmentul Braşov (RBR) erau în trecut unele dintre cele mai mari uzine de pe Bursă, şi-a anunţat săptămâna trecută intrarea în insolvenţă la cererea proprie într-o sentinţă pronunţată de Tribunalul Bucureşti.
În cadrul procesului de insolvenţă instanţa a admis cererile de intervenţie ale mai multor creditori precum Remarul Logistic, Energy Holdings, Marius Gabriel Transport şi Italinox România.
Firma V.F. Insolvenţă IPURL a fost desemnată ca administrator judiciar al UCM însă instanţa a permis companiei să-şi păstreze dreptul de administrare şi de conducere a activităţii sub supravegherea administratorului judiciar.
Potrivit statisticilor, mai puţin de una din 10 companii care intră în insolvenţă reuşeşte să se redreseze şi să evite falimentul.
Intrarea în insolvenţă a UCM Reşiţa vine după ce anul trecut compania a fost implicată într-un scandal al rambursărilor ilegale de TVA. Conducerea UCM a fost acuzată că a vândut echipamente de 250 de milioane de euro la preţuri mult peste valoarea lor reală către una dintre firmele sirianului Said Baaklini tranzacţie în urma căreia acesta ar fi încasat 60 de milioane de euro TVA de la stat.
În urma anchetei, Adrian Chebuţiu, preşedinte şi director general al companiei, a fost audiat de procurorii DNA, el fiind cercetat în stare de libertate. Între timp Chebuţiu a fost înlocuit din aceste funcţii de Dan Nicolae Obadau.
Problemele UCM, uzină controlată de grupul elveţian INET, au început în anul 2006, când firma a raportat pierderi uriaşe, de 59 milioane de lei