Decizia lui David Cameron, premierul Marii Britanii, de a refuza să semneze tratatul propus de liderii UE pentru rezolvarea crizei datoriilor suverane, ridică numeroase semne de întrebare cu privire la modul în care se vor pune în practică proiectele legislative de la Bruxelles care țintesc sectorul de servicii financiare, și efectele acestora asupra sectorului financiar londonez aflat în imposibilitate de a le mai influența.
Răceala care afectează relațiile dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană, provocată de veto-ul premierului britanic, a provocat temeri în rândurile instituţiilor financiare cu sediul în Londra, că decidenții de la Bruxelles vor lovi în sectorul financiar britanic, arată publicația financiară „Wall Street Journal”.
Pierderea bătăliei de la Bruxelles ar putea pune în primejdie statutul de centru financiar mondial al Londrei, transformând, astfel, izolarea politică a Marii Britanii într-o izolare economică. „Va fi mult mai dificil să ne facem auziți” în legătură cu aceste probleme, a declarat șeful departamentului de relații cu guvernul al uneia dintre cele mai importante bănci londoneze.
Cameron a declarat în fața Parlamentului, luni, că Marea Britanie va rămâne un membru activ al Uniunii Europene, considerând că votul de săptămâna trecută nu va afecta influenţa ţării sale, și respingând speculațiile că această acțiune este începutul retragerii Marii Britanii din UE. „M-am dus la Bruxelles cu un singur obiectiv, acela de a proteja interesele naționale ale Marii Britanii, și am făcut asta”, a declarat Cameron. El a adăugat că a cerut garanții „modeste, rezonabile și relevante” pentru sectorul financiar britanic, pentru a contrabalansa creșterea puterii de influenţă a zonei euro ca urmare a acestui tratat. Garanțiile au fost respinse de către oficialii europeni, fapt care a provocat veto-ul britanic.
Reglementări