Presiunea pusă de UE pe marile bănci vestice pentru a-şi majora capitalurile ar putea duce la un adevărat exod din statele din Europa de Est, ceea ce ar duce la scăderea dramatică a creditării şi la anularea şanselor de revenire economică, susţin jurnaliştii de la Wall Street Journal.
Contactat de gândul, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, a declarat că "lucrurile sunt atât de sensibile încât este riscant să discutăm ipoteze".
"Eu nu văd motive pentru o eventuală retragere a băncilor vestice sau din altă parte, mă refer la băncile greceşti, din România. Dimpotrivă, sunt multe motive în favoarea rămânerii şi consolidării operaţiunilor de la noi", ne-a declarat consilierul guvernatorului, care a precizat că aceasta este părerea sa personală şi că ea nu reprezintă poziţia oficială a Băncii Naţionale.
Întrebat dacă există discuţii sau o posibilitate reală ca unele bănci să decidă să se retragă din sistemul bancar local, Vasilescu a subliniat că "Îi lăsăm să spună ce au de gând şi după aceea analizăm".
Jurnaliştii de la Wall Street Journal, una dintre cele mai reputate publicaţii economice din lume, susţin că după ce în ultimii ani zeci de grupuri bancare din statele vestice s-au grăbit să cucerească pieţele încă neocupate din Europa de Est, acum există un risc real "să se întoarcă roata".
"Asta înseamnă, în cel mai bun caz, că la nivelul Europei de Est creşterea creditării va fi foarte slabă. Cred însă că există un risc considerabil, subapreciat, al unei noi crize a creditelor", a declarat Neil Shearing, economist-şef pentru pieţe emergente la Capital Economics, Londra.
În momentul de faţă cel puţin şapte grupuri bancare europene încearcă să îşi vândă operaţiunile din Polonia şi Turcia pentru a face rost de lichidităţile necesare majorării de capital care a fost impusă de UE pentru a calma pieţele financia