Drapelul palestinian urmează să fie arborat marţi, 13 decembrie, la sediul UNESCO de la Paris, în prezenţa preşedintelui palestinian, Mahmoud Abbas, ca urmare a primirii Palestinei în această organizaţie. O ceremonie cu caracter simbolic urmează să aibă loc.
Palestinienii consideră că acceptarea lor în UNESCO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Stiinţă şi Cultură), confirmată pe 31 octombrie, reprezintă o mare victorie diplomatică pe plan internaţional. Ei speră ca această primire cu statut de membru plin la UNESCO să însemne preludiul primirii lor la ONU, precum şi în alte instanţe ale Organizaţiei Naţiunilor Unite, în ciuda opoziţiei formulate de Statele Unite şi Israel.
De notat că Franţa a votat la sfârşitul lui octombrie în favoarea primirii palestinienilor la UNESCO, spre dezamăgirea liderului de la Casa Albă, Barack Obama, precum şi a Israelului, bineînţeles. Americanii şi-au suspendat de altfel participarea, în proporţie de 22%, la bugetul acestei instanţe ONU, ceea ce le-a atras numeroase critici pe plan internaţional.
Pentru Mahmoud Abbas, însă, nu există alternativă la politica sa de obţinere, pas cu pas, a unei recunoaşteri internaţionale a statului palestinian, în conditiile în care negocierile de pace cu Israelul sunt total blocate.
Liderul palestinian este primit marţi de şeful statului francez, urmând să-şi continue turneul la Londra şi la Ankara. Greu de spus însă cât de "productivă" este strategia liderului palestinian.
Ca reacţie la primirea Palestinei în UNESCO, fără un acord prealabil de pace cu Israelul, autorităţile statului israelian au decis de fapt accelerarea colonizării în partea răsăriteană a Ierusalimului şi au blocat unele transferuri de fonduri în favorea autorităţilor palestiniene de la Ramallah.
Drapelul palestinian urmează să fie arborat marţi, 13 decembrie, la sediul UNESCO de la