Medicii veterinari s-au confruntat cu primul focar de trichineloză din această perioadă. Cazul a fost depistat la un cetăţean din satul Gureni, comuna Peştişani, care a sacrificat trei porci. Probele de laborator au indicat la unul dintre aceşti porci infestarea, iar carnea rezultată a fost confiscată de autorităţile sanitar-veterinare, odată cu măsurile dispuse pentru eradicarea focarului de trichineloză.
Proprietarul care a sacrificat porcii a dus carnea spre analiză, astfel aflându-se de cazul de trichineloză, în satul Gureni, comuna Peştişani. Autorităţile abilitate au dispus imediat confiscarea cărnii, iar, ieri, proprietarul animalului în prezenţa inspectorilor veterinari a procedat la incinerarea ei. Conducerea Direcţiei Sanitar Veterinare a precizat că în timp util s-a depistat cazul de trichineloză, înainte de a fi amestecată carcasa de carne. Mai mult, măsurile impuse de autorităţile sanitar-veterinare, în urma depistării cazului de trichineloză au în vedere deratizarea mai multor gospodării, dar şi atenta monitorizarea a porcinelor. „Este necesară deratizarea, pentru că în urma anchetei am depistat în gospodăria proprietarului şi în cele vecine, prezenţa rozătoarelor. De asemenea, dat fiind că mai există în proprietatea omului alţi porci, aceştia sunt sub atentă supraveghere, neputând fi înstrăinaţi. Sacrificarea animalelor se va face numai cu avizul medicilor sanitar-veterinari, în urma examenului trichineloscopic”, a subliniat directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Gorj, Ion Iliuţă. Medicii veterinari recomandă proprietarilor de porci să respecte normele pentru a preveni cazuri grave de îmbolnăviri. Chiar după sacrificare, carnea de porc poate fi supusă examenului trichineloscopic, la cea mai apropiată circumscripţie de stat sau privată.
Medicii veterinari s-au confruntat cu primul focar de trichineloză din