Dâmboviţeanul a reuşit să înfiinţeze o plantaţie pomicolă unică în judeţ, deşi este ţintuit de trei ani de zile într-un cărucior cu rotile. În anul 2008, un accident petrecut pe când muncea în livadă l-a ţintuit pe inginerul hoticol Dan Ionescu, din comuna Cândeşti, judeţul Dâmboviţa, într-un cărucior cu rotile, rămânând paralizat de la brâu în jos.
După şase luni de spitalizare, perioadă de zvârcoliri, disperare şi regrete, încurajat de familie, de prieteni şi de colegii de serviciu, Dan Ionescu a reuşit să adune laolaltă energia şi dorinţa de a merge mai departe.
Are o fermă pomicolă-model în Dâmboviţa
Acum, la trei ani de la producerea accidentului, pomicultorul din Cândeşti este un exemplu pentru dâmboviţeni. Dan Ionescu a reuşit să înfiinţeze la Voineşti o plantaţie de meri unică în judeţul Dâmboviţa. “Am depus proiectul înainte de accident şi a fost aprobat. Am fost la un pas să renunţ, fiindcă timp de şase luni eu am stat în spital. Când am revenit acasă, am simţit însă că nu pot sta degeaba şi m-am apucat de lucru”, îşi aminteşte inginerul. Aşa a apărut la Voineşti singura plantaţie superintensivă de meri din judeţul Dâmboviţa. Modelul aplicat este olandez, cu 3.000 de puieţi de măr la hectar. Valoarea proiectului a fost de 150.000 de euro, iar partea de contribuţie a dâmboviţeanului a însemnat 500.000 de lei, bani împrumutaţi de la bancă. “M-a ajutat familia, am avut muncitori angajaţi, dar şi o firmă, fiindcă aşa prevăzusem de la început în proiect. Și dacă eram sănătos, nu puteam face lucrările de unul singur. Eu am fost însă cel care a supravegheat tot ce s-a executat aici”, spune Dan Ionescu.
Sfatul dâmboviţeanului către cei care se lamentează, spunând că este greu să obţii un împrumut pe care apoi să-l rambursezi, este direct şi dovedit în practică. “Dacă vrei să munceşti, faci orice, indiferent de greutăţi. Nu poţ