Codul Etic al PDL dă posibilitatea conducerii partidului sau Comisiei de Statut, Etică şi Litigii să decidă suspendarea din partid a unei persoane care a fost trimisă în judecată pentru o cauză penală, dar şi în cazul existenţei unor indicii solide privind comiterea unei infracţiuni.
Pentru un membru PDL care este condamnat penal pentru comiterea unor fapte săvârşite cu intenţie sau pentru un colaborator sau lucrător al Securităţii a cărui calitate a fost astfel stabilită de către instanţă sancţiunea este excluderea automată din partid. Pentru trimiterea în judecată se ia decizia suspendării din partid, dar nu în mod automat, ci de către Biroul Permanent sau de Comisia de Etică. O altă sancţiune este retragerea sprijinului politic pentru funcţiile publice în care persoana respectivă a fost susţinută de către partid, suspendarea pe anumite termene a calităţii de membru de partid, a unor drepturi sau suspendarea din funcţiile deţinute în instituţii publice.
„Cazul Calapod îl vom discuta în cadrul BPJ"
Preşedintele PDL Constanţa, Gigi Chiru, spune că, în urma intrării în vigoare a Codului Etic al PDL, va supune discuţiei BPJ „cazul Calapod", având în vedere că secretarul general al PDL Constanţa a fost trimis în judecată în luna septembrie, fiind acuzat de săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu şi de fals intelectual.
Chiru spune că a auzit şi el că la nivel naţional ar fi vreo 22 de colegi ajunşi în atenţia Comisiei de Etică, însă nu are cunoştinţe dacă printre aceştia ar fi vreun coleg de la Constanţa.
„Cu Stere Sponte nu am discutat"
În ceea ce-i priveşte pe cei doi colegi ai săi, Stere Sponte - directorul OCPI şi George Măndilă - cancelarul organizaţiei judeţene, cercetaţi într-un dosar instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa în legătură cu documente falsificate prin care s-a obţinut admi