Modificările aduse listelor de compensate au redus suma plătită de asigurări, pentru că se acoperă doar produsele cele mai ieftine. Dacă nu vreţi să plătiţi din buzunar, puteţi schimba pastilele cu unele similare. Sursa: Adrian Scutariu
Toate listele de medicamente compensate au fost modificate astfel încât, dacă există echivalente generice, ieftine, ale produselor originale să fie compensate numai genericele.
Obişnuinţele românilor şi recomandările medicilor ori farmaciştilor îi fac încă pe mulţi să scoată din buzunar diferenţa de plată pentru a primi acelaşi medicament original, pe care obişnuiau să-i ia.
Există însă şi variante mai ieftine pentru a vă lua medicamentele achitând o coplată mult mai mică decât la produsele patentate. Diferenţele de coplată pe care le aveţi de suportat la unele medicamente sunt extrem de mari, putând ajunge până la 200 de ori faţă de produsul cel mai ieftin, compensat prin asigurări.
De la 1 leu coplata la 100 de lei
"Să spunem că avem un medicament la care cel mai mic preţ aprobat este 10 lei, 90% este acoperit de asigurări, iar bolnavul poate achita coplata un leu sau 100 de lei, cât este produsul original, pe care obişnuia să îl ia", exemplifică Dragoş Damian, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR).
El crede că folosirea medicamentelor mai ieftine ar trebui să fie implementată de autorităţi prin aşa numitul "stimulator generic", adică prin încurajarea inclusiv a medicilor şi farmaciştilor să le ofere pacienţilor.
"Astfel de metode au fost implementate cu succes în ţări precum Germania, Marea Britanie, Elveţia, Franţa", adaugă preşedintele APMGR.
În Franţa, spre exemplu, folosirea genericelor a fost promovată inclusiv prin campanii în massmedia, cu lozinci de genul "Nu mai da bani pe ambalaj!".
30 de variante pentru acelaşi medicament @N